torsdag 28 april 2011

Transfetter

Läste att transfetter skall förbjudas äntligen i Sverige, positivt tycker jag....eftersom transfetter är så skadligt för oss, men sen har vi ett litet men här....ni ska veta det också att när man friterar, så bildas det något som kallas "funny fats" en typ av transfett som inte är så mycket bättre för hälsan, oljan blir fördärvad av dessa höga temperaturer, tänk lite på detta när ni äter friterat på t.ex. McDonalds, där dom kanske även har gammal olja av tveksam kvalitet, eller stoppar i er chips...
Och alla ni som äter margarin, och framförallt ni som ger era barn detta, sluta med detta! Det finns lösningsmedel i de flesta margarinsorter, livsmedelsverket har varken någon koll på detta, utan låter företagen själva kontrollera hur mycket lösningsmedel det kan vara i margarinet.
Gunnar Lindgren skriver om detta med matfett, kolla in den sidan! http://www.gunnarlindgren.com/

Ha det så gott och skit i sockret!! (och margarinet)

1 kommentar:

  1. På våra restauranger använder vi en vegetabilisk friteringsolja som består av en blandning av raps och solrosolja. Den innehåller ingen "delvis härdad" olja. (En "delvis härdad" olja har ändrats på kemisk väg gällande dess egenskaper för att bli mer stabil och hållbar. Sådana oljor innehåller transfetter.) Vår olja innehåller en mycket liten mängd transfetter eftersom det inte går att undvika helt att det bildas vid fritering.

    Vi kontrollerar vår olja varje dag med ett Ebro-verktyg, för att säkerställa att den alltid håller en hög kvalitet. När oljan går under det godkända värdet, byter vi ut den, vilket brukar bli ungefär en gång per vecka.

    Vänliga hälsningar
    Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

    SvaraRadera