lördag 8 juni 2019

Smak - Smaklökar - Smaksinne, nyfikenhet.

Intressant detta med hur vi upplever smaker, att det verkligen kan vara så stora skillnader mellan hur vi upplever smak.
En av anledningarna är att vi har olika många smaklökar, kan skilja en hel del faktiskt mellan olika individer. Någon kan uppleva något som väldigt smakrikt, och en annan upplever samma sak som nästan smaklöst....
För att testa skillnader i smakkänslighet brukar forskare använda ett ämne som smakar extremt beskt för 25% av befolkningen, hälften får en mer måttfull smakupplevelse av samma ämne, medan 25% knappast känner någon smak alls.
Att känna beska smaker har evolutionärt kopplats till att upptäcka gift i mat.
Man har särskillt studerat en grupp kallad "supersmakare", som sägs leva i "en smakvärld i neon"!
De känner smaker ungefär tre gånger så starkt som den som inte alls känner den beska smaken.
Det beror på att supersmakarna har fler smaklökar än mindre smakkänsliga personer.
Eftersom smaklökarna också är känsliga för beröring och smärta är supersmakarna känsliga för t.ex. chilipeppar.
Kvinnor är supersmakare i högre utsträckning än män, supersmakarna äter ogärna grönsaker eftersom dessa smakar beskt, och detta kan i sin tur leda till att de får tjocktarmscancer.

Men de är känsligare för alla smaker, också för smaken av fett och socker, och eftersom de inte gillar fett och socker, är de generellt sett lite smalare, och på så vis undviker supersmakare hjärt-kärl sjukdomar i högre utsträckning.

Det finns 4 grundsmaker, sött, surt, salt och beskt, men även en femte grundsmak, Umami som är Japanska för "God smak"....beskrivs som buljongliknande smak....
Smaken förändras också över tid, med åldern så blir man mindre känslig i regel, finns alltid undantag, men generellt är det så. Men det som jag reflekterat en del över är att det finns smakminne också, som sällan stämmer överens med verkligheten, alltså hör ibland att: "jag äter inte torsk, minns ju hur det smakade när man gick i skolan", och det kanske var både 10, 15, 20 år sedan man gick i skolan och åt torsk, och då inte ens vågar smaka det igen, och det tycker jag är såå synd, för man kan gå miste om så mycket god mat i onödan då. Bara för att en smakupplevelse inte gick hem en gång, kan den vid ett nytt försök bli en sensation!
Var inte rädd att prova nya maträtter, var nyfiken, prova, mixa, kombinera....det kommer öppna en ny värld av smaker som du bara kommer att älska. Och din kropp kommer jubla över variationen.

Det handlar även om vanor, man kör runt på 7-10 olika maträtter, vilket är vanligt idag, väldigt synd när det finns så otroligt mycket fin, god mat/råvaror att botanisera i, kolla bara vilket utbud i våra livsmedelsaffärer. Finns det mesta, vid olika säsonger....mixa, blanda, testa, VAR NYFIKEN!

Var snäll mot dig själv, behandla dig väl, din kropp är ditt tempel, vårda det ömt.
Ta hand om dig, det är du verkligen så värd!

Ät bra, Må bättre, skit i socker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar