torsdag 9 maj 2019

Inspiration - Motivation....

Lite tankar jag fick till mig om det här med motivation V.S. inspiration....Vad är skillnaden?
Det kanske är så att motivation är något som du får till dig utifrån, externt....Medans inspiration kommer inifrån en själv.
Motivation är lite mer kortsiktigt, t.ex. du har varit på en föreläsning, och när du går därifrån och har blivit motiverad....sen går det några dagar, en vecka kanske, så har motivationen svalnat liksom. Och ska du på nåt sätt fortsätta vara motiverad så behöver du hämta den utifrån någonstans, liksom leta efter och hitta motivation från kanske en bok, eller citat någonstans ifrån...
Men på nåt sätt om du blir inspirerad, får inspiration, det tänds en gnista, som blir till en låga inom dig själv, som liksom tar i hjärtat, då blir det ofta mer långsiktigt.

Du börjar en förändring, kommer igång ordentligt, hamnar i ett momentum, ett flow kan man säga....det är ofta då det blir en hållbar förändring.
Inspiration är mer en drivande kraft, som bara du själv kan få fram inifrån dig själv, genom något du gör/ gjort som fick dig att må jädra bra, när du är mer i ett "feelgood mode" när det du gör kommer från hjärtat, inifrån dig själv.

Om du ska/ vill göra en livsstilsförändring t.ex. så bör du göra det av och med inspiration istället för motivation, för den är sällan långvarig.
Om ditt mål är att må bra, må bättre, så blir vägen mot att må bättre, enklare om man kommer in i inspirationsmode, där det är du själv som sitter vid spakarna och styr, ingen yttre kraft kan ändra på det.
Om du kanske vill gå ner några kilo till bröllopet, eller tappa några kilo till "beachen"...då går ju det ofta på motivation, och med lite tur och jävlar anamma så kan det gå vägen, men du går ofta upp de där kilona snart efter bröllopet/ beachen.

Och hur får du inspiration? Det är ju frågan om en känsla, och den finner du bara inifrån dig själv, du märker när det du gör känns lätt och om du får flow:et, eller har drivet att må bra, så liksom dras du mot det målet mycket lättare, när du känner att du är engagerad i det du gör. När du känner dig passionerad över det du gör, och det håller i sig en längre tid, då är du inspirerad, och då blir det ofta så att du även inspirerar andra på din väg. Och det är ju bara positivt!

Något som är viktigt i sammanhanget är att komma i fysisk och mental balans, då finns inspirationen där, och då behövs inte motivation, och en bra början för att hitta din balans är en kostförändring, när du börjar må bra fysiskt, du får energi och kraft, så följer ofta det psykiska välbefinnandet med, det blir enklare att ta hand om dig själv och trivas med dig själv om du kan komma i balans med din fysiska kropp, och även den mentala biten, balans istället för motivation, = långsiktigt.
Det är bra om du ser det på lång sikt, hur vill jag ha det? Hur vill jag leva? Hur vill jag må?

Har du fått fyr på din inre gnista, så kan heller inget stoppa dig, du kommer att må så jädra bra, det kan du ge dig på! Tvivla inte på om det är möjligt för DIG att göra en förändring, tvivel dödar mer drömmar än rädsla, tro på dig och jämför aldrig dig med någon annan, vi är alla olika!
För det är du värd vännen!
Ät bra, Må bättre, och ta hand om dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar