lördag 2 mars 2019

Rödvin

Rött vin - ett glas innehåller lika mycket antioxidanter som tre juiceglas från samma druva.
Det finns felaktig information och rent bedrägeri i alla branscher, vi känner det så väl från tobaks, läkemedels och numera också livsmedelsindustrin.
frågan är dock om det inte är allra värst inom vinindustrin.
Mörka intressen skyddar denna bransch och den omhuldas varmt av bl.a. EU.
Det finns ingen föreskrift om förteckning av innehåll och tillsatser. Ingen annan bransch är sannolikt mer beroende av att få en riktig översyn och laglig reglering än just denna.
Idag är viningenjörerna så duktiga att de kan göra helt syntetiska och likväl välsmakande viner, något de också gärna vill utnyttja. Det har sagts att i vissa länder kräver lagstiftningen så lite som en druva i en flaska vin för att det ska få kallas vin.
Så är det inte i länder med tusenåriga traditioner av att tillverka viner - branschens egen "uppträdande-kodex" kräver att det säljs som det är.
Innehållet av antioxidanter avslöjar hur vinet behandlats, men tyvärr kan det fuskas också med detta genom att man tillsätter antioxidanter till det "syntetiska vinet".
Rödvinet har egenskaper som inte andra viner har. De stora superantioxidanterna som finns i rödvinets skal utvinns i en alldeles speciell tillverkningsprocess, och det är faktiskt laktobaciller, inte helt olika de som finns i det synbiotika som jag, (Stig Bengmark) dagligen forskar kring, som är det som skiljer superantioxidanterna från fibrerna i skalet och "drar ut nyttigheterna"- faktiskt ganska likt som de arbetar i vår tarm.
Pinot Noir, Syrah och Merlet skall det vara- och gärna från odlare inom 1000 km från Monaco.

Professor Leroy Creasy vid Cornell-universitetet i New York har ägnat sitt liv att forska kring viner och antioxidanter och är idag en av världens främsta experter på området.
Han berättar att Pinot Noir konstant har de allra högsta halterna av superantioxidanten resveratrol, som f.ö. också finns i stora mängder i färska orostade jordnötter (ORAC 3166).
Cabernet, Syrah och Merlet innehåller mest av en delvis annan grupp av antioxidanter, som också visat sig minska inflammation i kroppen, bidra till att göra blodet mer lättflytande, och därmed minska risken för blodpropp och rent allmänt bidra till ökad hjärtkärl hälsa.
Rent allmänt gäller att ju mörkare, mer rustikt och torrare vinet är - desto mer antioxidanter innehåller det. Creasys främsta råd är att köpa sitt vin från små tillverkare och, om möjligt, belägna så nära där man bor. (Inte så lätt när man bor i Sverige dock)!
Så välj rödvinet med omsorg, och glöm inte att det innehåller alkohol, som i sin tur är lika farligt som socker, så drick med måtta, så finns det fördelar med det.
Bra att välja viner från norra Italien, södra Frankrike och Korsika.
Drick med måtta, så är det fina fördelar med det "rätta" rödvinet, packat med glädje och njutning!

(Utdrag ur Professor Stig Bengmarks blogg!)

Ät och drick bra, må bättre, skit i socker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar