söndag 21 april 2019

Ägg och kolesterol

Kolesterol = Farligt?
Ja, och NEJ....
Ja, om det på grund av dålig kost och taskig livsstil cirkulerar för mycket i blodet, då kan det härskna, och det är det som ställer till det.
Främst LDL i för stora mängder och under lång tid, då skapas det inflammation, och härsknar, LDL (Low Density Lipoprotein) fastnar i kärlväggarna och bildar en plack.
HDL (High Density Lipoprotein) däremot är lite som ett bowlingklot, om då LDL kan liknas vid käglor, så "städar" HDL undan efter LDL:s framfart....(lite enkelt förklarat) men vid för mycket av LDL fixar inte HDL att "städa" undan placken, det byggs på och kan sedan lossna stora bitar som då resulterar i propp, och kan gå riktigt illa!
Kolesterol kan inte färdas fritt i blodet, därför behövs dessa transportproteiner för att föra ut kolesterolet i kroppen där det behövs.
Det produceras stora mängder kolesterol i levern, ca 2-3 gram dagligen om du inte får i dig tillräckligt med kolesterol via kosten.
Eftersom det kostar energi för kroppen att producera olika ämnen, minskar dess egen produktion om den får i sig kolesterol via kosten.
Äter du 5 ägg och därmed får i dig ett gram kolesterol blir din egen produktion ett gram lägre, och totalkolesterolet ökar INTE!
Ägg, skaldjur och andra kolesterolrika livsmedel påverkar alltså inte kolesterolhalten i blodet nämnvärt.

Vad är kolesterol? 

NEJ.
Kolesterol behövs för många viktiga funktioner i kroppen, viktig byggsten för hjärnan och för cellernas funktion, finns ett samband mellan lågt kolesterol och cancer, kanske inte konstigt då kolesterolet är viktig för cellfunktionen.
Kolesterol är också viktigt för att solens strålar på kroppen ska kunna bilda D3-vitamin, som är både hormon och vitamin, där behövs kolesterol, så det är inte bra med för låg nivå!
Därför är det väldigt lurigt när friska personer äter margariner och dylikt med tillsatta växtsteroler,
som är kolesterolsänkande, blir det inte bra, kan då bli farligt låga nivåer istället. Om det t.ex. finns en i familjen med högt kolesterol som då tycker att den vill äta den sortens produkter, bör den hålla den för sig själv.

Det är bara så märkligt att det ploppar upp i media allt som oftast, mellan jämna rum, hur farligt det är att äta ägg, kolesterolet är livsfarligt att äta från ägg....och media är där som hökar och snappar upp och gör megarubriker av hur farligt det är med ägg.
Ägg är ju ett superlivsmedel, innehåller så mycket bra, så det är jättesynd att låta bli att äta för att media, och tyvärr, i stor utsträckning läkare som fortfarande inte har uppdaterat sin information angående kolesterol och äggkonsumtion.

Kan ju passa på att döda myten om att rått ägg är mer näringsrikt än kokt ägg, så är inte fallet.
Rått ägg kan dessutom innehålla sjukdomsalstrande bakterier, så koka äggen så slipper du få i dig dåliga bakterier som Campylobacter eller Salmonella.

Vad är då skyddande för att blodfetter inte ska härskna? En kost rik på antioxidanter, bra fetter från olivolja, avocado, mycket fibrer, jag tar tillskott av Selen och CoQ10.
Tänk också på att hålla nere dina blodsockernivåer, genom att äta mer långsamma kolhydrater, alltså mat och måltider med lågt GI/GB.

Ät bra, må bättre!! Sköt om dig! Skit i socker.....

3 kommentarer:

  1. Intressant läsning! Jag visste väl att Media hade fel om ägg ;)

    SvaraRadera
  2. Är Selen och CoQ10 något som alla bör/ kan ta?
    Hur vet man om man behöver det?
    / Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina, tack för frågan! Man kan bara veta om man har brist vid blodanalys, men generellt är det så att de flesta har ett för lågt intag, p.g.a. låga halter av Selen i våra jordar, Selen finns i våra jordar och växterna tar upp det därifrån, men finns det inte tillräckligt i jorden (vilket det tyder på här i Skandinavien) så är det befogat med tillskott. Max 100 mikrogram/dag är en bra riktlinje vid tillskott. Via kosten så finns selen i grödor, fisk o skaldjur, Paranötter bl.a. Vad det gäller CoQ10 så producerar en fungerande kropp det själv, men den produktionen avtar med åldern, är man 45-50+ åldern skulle jag rekommendera ett tillskott för att skydda hjärta och kärl, CoQ10 fungerar även som en antioxidant och motverkar fria radikaler!
      Mvh Tony

      Radera